O firmie

Firma Laspol powstała w 1977 roku jako jedyne i najmniejsze przedsiębiorstwo w Polsce, które zajmowało się przerobem dziczyzny i produkcją wędlin z tego typu surowca. Początkowo firma prowadziła wyłącznie tradycyjną produkcję wędliniarską, a od roku 1991 rozpoczęła również działalność związaną ze skupem dziczyzny.

Od początku swojej działalności przedsiębiorstwo Laspol skupiło się na produkcji wysokiej jakości produktów, które dzięki doskonałemu surowcowi posiadają bardzo bogate wartości odżywcze. W przypadku tego typu produkcji muszą być zachowane bardzo rygorystyczne przepisy sanitarno -higieniczne. Dlatego też cały proces produkcyjny jest ściśle nadzorowany przez właściciela firmy Pana Romana Markowskiego, który od ponad 40 lat jest zapalonym miłośnikiem łowiectwa.

Aby uzyskać surowiec najlepszej jakości, właściciel firmy szkoli myśliwych w zakresie optymalnego przygotowania tusz i prawidłowej obróbki natychmiast po odstrzale, co ma decydujący wpływ na jakość.

Cały proces wytwarzania i przerobu surowca przebiega w bardzo czysty i ekologiczny sposób. Praktycznie po zakończeniu produkcji nie ma pozostałości odpadowych. Wszystkie zbędne odpady są odbierane oraz utylizowane przez specjalistyczną firmę.

Przebieg całego procesu wytwarzania mięsa wykonuje się bez ingerencji „chemii”. W technologii wytwarzania stosuje się tylko specyficzne dla wyrobów z dziczyzny przyprawy i dodatki. W tym przypadku dominują przyprawy takie jak: czosnek, jałowiec, majeranek, papryka, pieprz oraz sól, ocet i inne odpowiednio dobrane do danego gatunku mięsa.

Firma specjalizuje się obecnie w pieczeniu dziczyzny w całości jak i w elementach. Dla branży gastronomicznej jak również odbiorców indywidualnych, na co posiada odpowiednie certyfikaty wydane przez Ministrstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 


 

 

Zapraszamy do kontaktu

Zostaw wiadomość, a skontaktujemy się z Tobą najszybciej jak to będzie możliwe.

 

Kontakt


 

Leave a Reply